7ones.se är min webbplats, blogg och fotoalbum i ett. Här skriver jag och visar foton från mina upplevelser i storslagen natur under alla årstider. Om utmaningar och äventyr och vad som krävs för att klara av dem.
Alla foton som finns på denna webbplatsen är foton som jag själv har tagit och det är jag som äger rättigheterna för bilderna.
Här är en lista på vad jag har behövt skaffa för att bygga sajten. Jag hade aldrig använt WordPress tidigare så det tog nog en vecka för mig att sätta mig in i allt och att göra alla val. Jag skriver detta mest för mig själv så att jag har allt samlat på ett ställe, men jag kanske kan ge något nybörjartips från mina erfarenheter.
Domän
Domännamnet 7ones.se har jag registrerat via one.com. Man behöver inte köpa domänen av samma leverantör som webbhotellet, men det var smidigt att göra så.
Webbhotell
Jag valde one.com för att jag kom fram till att de var både billigast och bra. De har vunnit flera olika tester som bästa budgetval. One.com har funnits sedan 2002 och är idag en av de ledande i Europa på domännamn och webbhosting. De har sina servrar i Danmark, vilket är bra om man har en svensk sajt. Allt är på svenska och lätt att komma igång med. Om du använder min länk till one.com får du 50 SEK i bonus vid registrering och jag får lika mycket i värvningsbonus! Webbhotellet kostar 15 kr i månaden + moms, vilket blir 225 kr om året.
Det finns ett hemsideprogram och även en blogg på one.com om man snabbt vill slänga upp något enkelt. Jag testade hemsideprogrammet först och det fungerade bra och var lätt att komma igång med. Men jag rekommenderar ändå inte att man använder programmen som följer med på one.com, utan installerar WordPress istället. Då vet man att det fungerar på samma sätt även om man byter webbhotell i framtiden. Det tog ett par dagar för mig att lära sig grunderna och komma igång.
WordPress
WordPress är världens mest använda CMS-verktyg för publicering på nätet. Används för att skapa både bloggar och kommersiella webbplatser. Det finns en enkel 1-klicksinstallation på one.com. Gratis!
WordPress-tema och ramverk
Det finns många gratistema för WordPress som fungerar bra om man vill sätta upp en enkel blogg. Jag testade ett och kollade på några andra gratisvarianter, men jag hittade inget som jag tyckte verkade vara tillräckligt flexibelt och lättanvänt. Jag sökte något som var anpassat för fotografer för jag vill berätta genom mina foton. Då hittade jag Imagely.
Om vi pratar WordPress-språk så är ett tema från Imagely rent tekniskt ett ”child theme” till ett ”framework”, Genesis från StudioPress. Man måste alltså ha både temat och ramverket. Imagely har några olika teman som är anpassade för foto och fotografer. Inte gratis, men enkelt, snyggt och flexibelt. Lagom mycket inställningsmöjligheter för layouten. Det finns inbyggt stöd för responsiv webbdesign, vilket innebär att man inte behöver göra något själv för att sidorna ska bli mobilanpassade. Allt har fungerat bra för mig hittills. Bra med dokumentation och exempel som förklarar alla inställningar man kan göra. Jag ställde en fråga till supporten och fick svar dagen efter. Tänk på att de vill att man prenumererar på den årliga supporten men det tycker jag är en onödig kostnad. Supporten ingår första året, därefter kan man fortsätta använda produkterna fast utan support. Något som också kan vara bra att veta är att Imagely är ett ganska nytt varumärke från en firma som tidigare hette Photocrati.
Fotoalbum
NextGEN Gallery som också kommer från Imagely är ett av de mest populära tilläggen (plugin) till WordPress med över 15 miljoner nedladdningar. Används för att kunna skapa snygga fotoalbum. Det finns i tre varianter NextGEN Gallery, NextGEN Plus och NextGEN Pro. Alla varianterna ingår i paketet ”All Imagely themes and plugins”. Jag testade först en annan plugin ”Galleri”, som är gratis och har fått höga betyg. Den var enkel att komma igång med, men jag övergav den snabbt. Jag gillar bättre de gallerier och album som finns i NextGEN Plus/Pro, så det är vad jag kör på. Det är inte helt enkelt att komma igång, men det finns instruktionsvideos som visar det mesta man behöver kunna.
PageBuilder
För att göra enkla sidor går det bra med den texteditor som finns i WordPress från början. Jag har använt den till nästan alla mina sidor.
Om man vill göra lite mer avancerade saker som att hantera rader, kolumner och marginaler då behöver man en PageBuilder. Beaver Builder ett jättebra sådant verktyg. Laddas ner gratis från deras hemsida eller direkt inifrån WordPress. Bra instruktionsvideos om hur man steg för steg bygger webbsidor med hjälp av Beaver Builder och ett enkelt tema (Tesseract) finns på tyler.com.
Logo
Jag hittade min logga på www.freepik.com.
Loggan är fri att använda om man skriver var den kommer ifrån, så det gör jag här: ”Badge vector designed by Freepik”. Det stora jobbet var att redigera den så att jag fick in min egen text. Jag laddade ner en 7-dagars testversion av Adobe Illustrator CC, som jag aldrig hade använt förut. Inte helt enkelt, men jag klurade ut det så småningom. Jag lyckades redigera texten, ta bort bakgrunden, få loggan transparent och exportera den i png-format.
Ikon
Om man vill att det ska synas en liten ikon i browsern när man är inne på sidan.
Inget man behöver ha, men det är enkelt att göra och ser lite proffsigt ut. Jag hittade min på iconfinder.com.
Webbanalys
Jag installerade Google Analytics som är ett gratisverktyg för att kunna se tex vilka sidor som besökarna tittar på. Om man har Genesis behövs ingen extra plugin, annars får man installera tex ”Insert Headers and Footers” plugin i WordPress och lägga in lite kod där.
Övrigt
En lista på några andra WordPress-plugin som jag har använt (utöver Beaver Builder och NextGEN Pro):
- Contact Form 7
- Email Subscribers & Newsletters